The Story

Poynton was a community in decline, divided by decades of anti-social traffic engineering, until an innovative new Active Design scheme was developed and completed to reunite and revitalise the town centre high street.

The scheme involved the regeneration of the main shopping street, Park Lane, and the reinstatement of Fountain Place, the historic centre of the village.

This busy intersection at the heart of the town was formerly a hostile and congested traffic space, dominated by traffic signals and road markings. These have all been replaced with an informal junction involving two inter-connected roundels.

The scheme was designed by Hamilton-Baillie Associates and prepared with Planit-IE Landscape Architects, on behalf of Cheshire East Council and Poynton Town Council.

Click here to view Poynton Regenerated – a 15 minute film by Martin Cassini from Equality Streets. This describes the background and outcome of the schemes, the views of local residents, and explores the implications of this groundbreaking project. The film has now been viewed by over 250,000 people, and prompted interest from around the world.

The Poynton Regeneration Project was featured on Jeff Speck’s Podcast on Shared Space Street Design:

The Solution

The streets have been redesigned with  greatly extended ‘shared space’ pedestrian areas. All traffic lights have been removed, and average speeds significantly reduced to create a more responsive and civilised interaction amongst pedestrians, cyclists and drivers.

The Result

Prior to the Poynton project there were on average 7 accidents taking place every year at this junction. This was reduced to zero accidents and the town has come back to life, as it attracts greater levels of pedestrian visitors and shoppers to the high street.

As a result, he project won the 2013 Highways Magazine Annual Awards for congestion reduction, and was runner-up in the 2013 CIHT ‘Streets’ awards (Highly Commended). It was one of three finalists in the Academy of Urbanism “Great Streets” award 2014.

A community in decline, divided by decades of anti-social traffic engineering, is reunited and revitalised using innovative Active Design methodologies.